Polisi Pemulangan & Tuntutan

Jika terdapat item yang berlaku kerosakan atau masalah, maka boleh dipulangkan kembali kepada kami. Email terlebih dahulu kepada kami di sales@baikbeli.my untuk melaporkan mengenai permasalahan ini. Sertakan sekali gambar kerosakan jika ada. 

Kos penghantaran semula untuk pemulangan akan ditanggung dahulu oleh pelanggan dan kemudian setelah kami menerima kembali produk berkenaan, kami akan kembalikan kos penghantaran tersebut kepada pelanggan. Kos yang akan dibayar semula kepada pelanggan adalah sebanyak nilai harga 'shipping/delivery cost' yang dibayar oleh pelanggan semasa proses checkout atau bagi pesanan yang dilakukan di luar website, nilainya adalah sebanyak kos penghantaran yang dihantar oleh pihak kami.

Walaubagaimanapun, kami tidak akan menanggung sebarang kerosakan atau kehilangan yang berlaku semasa proses penghantaran semula tersebut.

Kemudian setelah kami menerima semula, item itu akan disemak dan ia mestila hdi dalam kondisi sebagaimana yang kami hantar kecuali bagi kerosakan yang berpunca dari pihak pos atau courier. Packaging pos yang asal sebagaimana yang kami hantar juga hendaklah disertakan sekali. Jika terbukti kerosakan itu bukan berpunca dari pihak pelanggan, maka kami akan menerima tuntutan bayaran balik atau penukaran barang.

Proses bayaran balik atau penukaran barang akan dilakukan dengan seberapa segera.Insya Allah.

Bagiproses pemulangan barang, sila hantarkan ke alamat:

BAIK BELI ENTERPRISE
52 - 2 JALAN LENGKUAS D16/D,
TAMAN KEN RIMBA, SEKSYEN 16,
40200 SHAH ALAM,
SELANGOR.

Email : admin@baikbeli.my
WhatsApp : 0111 - 308 7485