• Madu Kelulut 250g

Khasiat Madu Kelulut

Menurut kajian yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), madu ini mengandungi asik fenolik yang bermanfaat kepada manusia. Selain itu, madu ini juga mempunyai kandungan antioksidan yang lebih tinggi berbanding madu biasa.

Madu kelulut ialah salah satu superfood yang paling berkesan dalam pencegahan jangkitan penyakit dan mempunyai komponen komposisi flavanoid dan finolik yang bersifat alkali dan menurunkan kadar keasidan dalam badan.

Fungsi Kesihatan Madu Kelulut

Antara kelebihan jenis madu yang unik ini dari aspek kesihatan ialah:

1. Membunuh sel kanser
Madu ini dilihat mempunyai potensi dalam rawatan kanser kerana mengandungi asid p-coumaric, iaitu sejenis bahan antikoksidan yang dipercai mampu mengurangkan pembentukan karsinogen nitrosamin yang selalunya dikaitkan sebagai punca penyakit kanser perut berlaku. Selain itu, madu ini juga mengandungi asi fenilproponik yang dapat mengurang keradangan kanser usus besar akibat pembentukan enzim cyclooxygenase-2 (COX-2).

2. Mengurangkan kepedihan gastrik
komponen komposisi flavanoid dan finolik dalam madu dapat mengurangkan rasa pedih akibat kandungan asid tinggi dalam perut yang menghakis dinding perut bagi penghidap gastrik.

3. Menghilangkan kepenatan
Komposisi gula semula jadi, mineral, vitamin, enzim dan asid amino dalam gula ini memberikan tenaga dan meningkatkan metabolisma badan.

4. Mengawal kadar kolestrol
Asid fenilproponik dalam madu juga dapat membantu dalam pengawalan kadar kolestrol dalam plasma darah di samping trigliserida di dalam hati.

Madu Kelulut 250g

  • Product Code: PKM026
  • Availability: In Stock
  • RM130.00